Ένωση Αερομοντελιστών Αθηνών

προεδρολογίες

 

 

 

 

Αγαπητοί φίλοι αερομοντελιστές,

 

Πέρασαν 55 χρόνια από την ημέρα που ο Παντελής Καλογεράκος είχε την έμπνευση και την θέληση να ιδρύσει την Ένωση Αερομοντελιστών Αθηνών, μαζί με ακόμα 23 ένθερμους αερομοντελιστές.

Στους 24 αυτούς ιδρυτές της Ε.Α.Α., τους πρωτοπόρους του αερομοντελισμού της Αθήνας, χρωστάμε πολλά.

Ιδρύσαν τη "λέσχη μας" (όπως αποκαλούμε εμείς οι παλιοί την Ε.Α.Α.), που κατ’ αρχή μας δέχθηκε στην αγκαλιά της και μας δίδαξε πως να φτιάχνουμε και να πετάμε αερομοντέλα, αλλά και .....

... μας μπόλιασε με την αεροπορική ιδέα, το αεροπορικό πνεύμα,

... μας δίδαξε τι σημαίνει προσπάθεια, δημιουργία, επιτυχία, αποτυχία, ευγενής άμιλλα, απόκτηση γνώσεων,

... μας έδειξε τον δρόμο για την επαγγελματική μας αποκατάσταση,

... μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε φιλίες ολόκληρης ζωής,

... μας έμαθε να νοιώθουμε χαρά, δίνοντας χαρά στους άλλους...

 

Στα 55 αυτά χρόνια πέρασαν το κατώφλι της Ε.Α.Α. αρκετές εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας. Ακόμα και αυτοί που έμειναν για λίγο κοντά της, γνώρισαν τον αερομοντελισμό και απόλαυσαν τη χαρά της κατασκευής και της πτήσης ενός μικρού αλλά πραγματικού αεροπλάνου.

Τι να πούμε βέβαια για τους άλλους που δέθηκαν με τη λέσχη για όλη τους την ζωή;

Οι ικανότεροι εξ' αυτών ασχολήθηκαν με τον αγωνιστικό τομέα και εκπροσώπησαν το σωματείο και την πατρίδα σε αγώνες, ή έγιναν εκπαιδευτές & στελέχη άλλων πρωτοβάθμιων και ανώτερων αεραθλητικών οργάνων.

Για πολλά χρόνια, όταν ακούγαμε "Πανελλήνιο Αγώνα", δεν υπήρχε αμφιβολία ότι αυτός θα οργανωθεί στην Αθήνα, από τα στελέχη της Ε.Α.Α., και με τους περισσότερους συμμετέχοντες να προέρχονται από την Ε.Α.Α.

Στην Εθνική Ομάδα, έδειξαν τον δρόμο οι αθλητές της Ε.Α.Α.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 τα στελέχη της Ε.Α.Α. πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της βραχύβιας - αλλά  αναγκαίας τότε - "Ελληνικής Ομοσπονδίας Αερομοντελισμού" (Ε.Ο.ΑΜ.), έδωσαν τις μάχες τους για την εδραίωση της και τις μάχες τους για την αλλαγή της ανωτάτης αεραθλητικής αρχής στην σημερινή της μορφή.

Από την πρώτη στιγμή, ακόμα και σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην διεθνή επιτροπή αερομοντελισμού της F.A.I. προέρχεται από την δύναμη των μελών της Ε.Α.Α.

To 2000 η Ε.Α.Α. απέκτησε την "αθλητική αναγνώριση" από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ το 2005 τιμήθηκε με τo "group diploma" από την Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία (F.A.I.)

Από τα στοιχεία της ΕΛ.Α.Ο. του έτους 2006 προκύπτει ότι η Ε.Α.Α. ανεδείχθη το πρώτο σωματείο μεταξύ των εντεταγμένων στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία με τον μεγαλύτερο αριθμό αθλητών, με τις περισσότερες συμμετοχές σε αεραθλητικούς αγώνες και τις περισσότερες νίκες.

Με λίγα λόγια, η Ε.Α.Α. ήταν - και ακόμα είναι - η βάση της ανάπτυξης του αερομοντελισμού της Ελλάδας.

Το πλέον πρόσφατο λιθαράκι που η σημερινή διοίκηση προσθέτει στη "λέσχη μας" είναι η δική της ιστοσελίδα.

Με αυτή σηματοδοτείται μία νέα περίοδος στη ζωή της. Θα γεμίσει το μεγάλο κενό που είχε επισημανθεί στην σημερινή - ηλεκτρονική - κοινωνία μας και ευελπιστούμε να παραμείνει μια ακόμα πηγή ενέργειας, οραματισμού και παρακίνησης προς την επερχόμενη γενιά.

Και όπως κάποτε - οι τότε νεώτεροι - έβαλαν υποψηφιότητα και παρέλαβαν τη διοίκηση για να συνεχίσουν το έργο των ιδρυτών, φυσιολογικά θα έρθει και η στιγμή που και εμείς θα παραδώσουμε τη διοίκηση στα νεώτερα μέλη που θα εκλεγούν γιατί, εκτός των άλλων προσόντων τους, αγαπούν την Ε.Α.Α. και είναι αερομοντελιστές.

 

Γιάννης Κωνσταντακάτος

πρόεδρος Ε.Α.Α.